Τηγανίτες στην πλάκα

Η γιαγιά, η Σπυριδούλα, στο χωριό μας, την Ιερομνήμη, έχει έθιμο να φτιάχνει τηγανίτες στην πλάκα. Οι τηγανίτες αυτές είναι διαφορετικές.

Η γιαγιά ζυμώνει και ανοίγει φύλλο, όπως όταν κάνει πίτα, αλλά πιο χοντρό. Βάζει φωτιά και πάνω της ακουμπά μια ίσια πέτρα, την πλάκα κι εκεί ψήνει τα φύλλα. Έπειτα, βάζει σε ταψί τα φύλλα. Ανάμεσά τους ρίχνει κανέλα και τα μελώνει με ζαχαρόνερο.

Τις τηγανίτες τις τρώμε το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Βαγγέλης Αποστόλου