Ιωάννου Νικόλαος 1936-1958

Το 1958, ο αγωνιστής τής ΕΟΚΑ Ιωάννου Νικόλαος, ενώ επέστρεφε στο αεροδρόμιο τού Μάντσεστερ όπου είχε αφήσει την μοτοσικλέτα του, καταπλακώθηκε κοντά στο Πάνμπουρι από φορτηγό αυτοκίνητο, που οδηγούσε φρουρός των φυλακών Γουέκφιλντ.

Ο Νικόλας είχε ενταχθεί στην ΕΟΚΑ από τις αρχές του Αγώνα μαζί με τη μητέρα και τα αδέλφια του. Ήταν ορφανός από πατέρα. Το σπίτι τους χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο για επιθέσεις της πρώτης ομάδας εκτελεστικού Λευκωσίας και ως καταφύγιο για απόκρυψη καταζητουμένων προσώπων μεταξύ των οποίων και ο ήρωας Μιχαλάκης Καραολής.

Στο Λονδίνο, είχε συνδεθεί με το εκεί Γραφείο Εθναρχίας της Κύπρου και την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αγγλίας, προεκτείνοντας την αγωνιστική του δράση στο σχεδιασμό δραπέτευσης πολιτικών καταδίκων, αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που κρατούνταν στις φυλακές Γουώρμγουντ Σκραπς του Λονδίνου και Γουέκφιλντ του Γιορκσιάιαρ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο αδελφός του Γεώργιος. Το όλο σχέδιο περιλάμβανε συνεργασία με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙRA) και θα διεκπεραιωνόταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 1958. Άνδρες του IRA θα συνόδευαν, μετά τη δραπέτευσή τους, τους άνδρες της ΕΟΚΑ μαζί με κρατούμενους του IRA στην Ιρλανδία, όπου θα εκπαιδεύονταν με στόχο το μυστικό επαναπατρισμό τους για συνέχιση της δράσης τους στις τάξεις της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Το σχέδιο φαίνεται ότι περιήλθε σε γνώση του Ειδικού Κλάδου της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία παρακολουθούσε κάθε του κίνηση.