Το πρώτο ελληνικό ολοκαύτωμα

Σαν σήμερα το 1770 (7 έως 8/5ου), ο Χατζή Οσμάν πασάς ανατινάσσει τον Πύργο των αδελφών Καλκαντήδων στην περιοχή Σκουτάρι της Μάνης, μετά από ανεπιτυχή πολιορκία μίας εβδομάδας (βλ. 3/5ου). Είναι το πρώτο ολοκαύτωμα Ελλήνων στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Οι τούρκοι έσκαψαν σήραγγα (λαγούμι) στην νοτιοανατολική πλευρά του πύργου, και έφθασαν ως τα θεμέλια. Τοποθέτησαν εκρηκτικά και την νύκτα της 7 προς 8 Μαῒου, τους ανατίναξαν. Από τους ηρωικούς υπερασπιστές δεν επέζησε κανείς.

Μετά την μάχη με τους Καλκαντήδες, ο Οσμάν ζήτησε να δει τους αρχηγούς των Μανιατών για διαπραγμάτευση της ειρήνης. Εκείνοι έστειλαν δύο γέρους παπάδες κι ένα επίσης γέρο ιδιώτη. Αυτός θεώρησε δήθεν υποτιμητικό το να συζητεί με γέρους και όχι αρχηγούς και αποκεφάλισε τους τρεις απεσταλμένους, που αρνήθηκαν τους όρους του, μη σεβασθείς την ιδιότητα τους ως διαπραγματευτών ειρήνης, τα δε κεφάλια τους τα παλούκωσε και τα στέριωσε ψηλά στην Αραβίκια, για να τρομοκρατήσει προφανώς τους Μανιάτες. Από τότε η περιοχή λέγεται Τρικεφάλι. Το Τρικεφάλι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του δρόμου, τα Αραβίκια, μεταξύ των χωριών Παρασυρού και Χιμάρας. Οι παλουκωθέντες γέροντες ήσαν (κατά τον Δημ. Αλεξανδράκη) οι: ιερεύς Τσατσούλης 80 ετών από την Αρεόπολη, ένας ακόμη υπέργηρος ιερεύς και ο ιδιώτης γέρων Πικουλάκης.

Ο Κ.Παπαρρηγόπουλος έγραψε ότι τα επαναστατικά γεγονότα του 1770, παρά την αποτυχία τους, είχαν μακροπρόθεσμα θετικές επιπτώσεις στην υπόθεση της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.