Κωνσταντίνος Καβάφης

Σαν σήμερα, στα 1863 (ν. ημ.), είναι η ημερομηνία γεννήσεως του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Οι γονείς του ήσαν Κωνσταντινουπολίτες, και ο Κωνσταντίνος υπερηφανευόταν για την καταγωγή του και για τους διαπρεπείς προγόνους του. Σπανίως εγκατέλειπε την αγαπημένη του Aλεξάνδρεια εκτός από δύο φορές που αναγκάστηκε να μετοικήσει οικογενειακώς. Έκανε σαφή διαχωρισμό της επαγγελματικής και της προσωπικής του ζωής, η οποία απετέλεσε το αντικείμενο εικασίας και σκανδαλολογίας από την στιγμή που άρχισε η ποίησή του να γίνεται γνωστή.

Ήταν όμως πάνω απ’ όλα ποιητής (στο τελευταίο του διαβατήριο, το 1932, σημείωσε ως “Eπάγγελμα” την λέξη “Ποιητής”) και ήθελε να μείνει ως ποιητής και μόνον, δίχως άλλους προσδιορισμούς, με εξαίρεση το “Eλληνικός”. Έτσι φρόντισε να ζει προσεκτικά, χωρίς να δίνει αφορμές στην Aλεξανδρινή κοινωνία αλλά και στο Aθηναϊκό κατεστημένο. H εκδοτική πρακτική που ακολούθησε ο Kαβάφης ήταν πρωτοφανής. Δεν τύπωσε ποτέ τα ποιήματά του σε βιβλίο, και μάλιστα αρνήθηκε δύο σχετικές προτάσεις που του έγιναν, μία για ελληνική έκδοση και μία για αγγλική μετάφραση των ποιημάτων του.

Προτιμούσε να δημοσιεύει τα ποιήματά του σε εφημερίδες, περιοδικά και ημερολόγια, και να τα τυπώνει ιδιωτικά σε μονόφυλλα, κάνοντας στην συνέχεια αυτοσχέδιες συλλογές που μοίραζε στους ενδιαφερόμενους.