Αμφίπλευρες αφηγήσεις για το Νησί των Ιωαννίνων

Την πρωτότυπη αρχιτεκτονική πρόταση της γιαννιώτισσας Αρχιτέκτονος Μηχανικού Άννας Βασιλείου για

το Νησί, που της χάρισε μία διεθνή διάκριση στο Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής στην Κωνσταντινούπολη, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης στο Νησί, ο δήμος Ιωαννιτών.
Η διπλωματική εργασία της Άννας Βασιλείου έχει τίτλο «Αμφίπλευρες αφηγήσεις εντός ορίου στο Νησί των Ιωαννίνων», και όπως εξήγησε η ίδια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρότασης στην εκδήλωση, αυτό που επιχείρησε να αποτυπώσει και να προτείνει είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη ανεξερεύνητων περιοχών, αλλά και μίας καλά κρυμμένης ποιότητας σε πολλά επίπεδα, που διαθέτει και σήμερα το Νησί. Η μοναδική αυτή ιδιαιτερότητα αποτέλεσε το εφαλτήριο για την προσπάθειά της καθορίζοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις της, μακριά από οποιαδήποτε πρόταση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενισχυτική και άλλων δομημένων παρεμβάσεων, που ίσως αλλοιώσουν την αρχιτεκτονική και τη φυσιογνωμία του χώρου.
«Μια χωρική αφήγηση αμφίπλευρη, εντός, εκτός και επί τα αυτά του ορίου, εξυφαίνεται μέσω μιας διαδρομής αρθρωμένης από κτιριακούς τύπους- μη τύπους ενθαρρύνοντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση», αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμά της η Άννα Βασιλείου.

Χαιρετισμοί
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του εξήρε τη σημασία που προσδίδει η δημοτική αρχή στην προσπάθεια και τις προτάσεις νέων επιστημόνων, σε μία περίοδο, που για διάφορους λόγους, οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
«Ο δήμος δεν μπορεί μόνος του να τους κρατήσει στην πόλη και τη χώρα. Μπορεί όμως και αυτό κάνουμε σήμερα, να τους στηρίξουμε και να αναδείξουμε τις ιδέες και προτάσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει με μία ιδιαίτερη αναφορά για το Νησί και τις παρεμβάσεις που πρόκειται άμεσα να προχωρήσουν , σύμφωνα με όσα έχουν συναποφασιστεί με την τοπική κοινωνία.
«Το Νησί είναι ένας θησαυρός για την πόλη, αλλά αυτό πρέπει να το καταλάβουν πρώτα οι ίδιοι οι Νησιώτες. Η αισθητική αναβάθμιση και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι δύο πράγματα που πηγαίνουν μαζί και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί στο εξής η δημοτική αρχή», τόνισε ο κ. Μπέγκας
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Χρ. Παπαβρανούσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ιωαννίνων και καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής Άγγελος Παπαγεωργίου και η αναπλ. καθηγήτρια – διευθύντρια του Α’ Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Αλέκα Αλεξοπούλου.