Κίνημα… «Δεν κληρονομώ» και στα Γιάννενα...

Την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς κάνουν τα τελευταία χρόνια όλο και

περισσότεροι Γιαννιώτες, καθώς φορολογικά βάρη και χρέη προς τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία καθιστούν ασύμφορες τις μεταβιβάσεις.

Ειδικά τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα κίνημα... «Δεν κληρονομώ», καθώς στα μεγάλα βάρη που έχουν οι περισσότερες κληρονομιές, έρχεται να προστεθεί η ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση με φορολογία στα ακίνητα, ενώ οι προβλέψεις σε υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για προϋπόθεση σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος και βεβαίωσης μηχανικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, εκτιμάται πως θα αποτελέσουν έναν ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Η.Α.» από το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων. Από 132 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς το 2013 (τα στοιχεία αφορούν περίοδο δέκα μηνών), το 2014 οι αιτήσεις αυξήθηκαν σε 221 και το 2015 σε 317. Από την αρχή του 2016 έως σήμερα έχουν κατατεθεί 203 αιτήσεις, με τον ρυθμό να δείχνει πως το φαινόμενο έχει αυξητικές τάσεις και στην περιοχή μας.

Την εικόνα αυτή μεταφέρουν και οι συμβολαιογράφοι της πόλης. «Από το πρωί συνέταξα τρία πληρεξούσια για αποποιήσεις κληρονομιάς», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων Γιάννης Παππάς.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, ο βασικότερος λόγος για την αποποίηση μιας κληρονομιάς είναι τα χρέη που έχει αφήσει ο κληρονομούμενος και τα δάνεια που επιβαρύνουν ένα ακίνητο, κάτι που καθιστά ασύμφορη την αποδοχή του, ειδικά στη σημερινή εποχή που τα ακίνητα δύσκολα αξιοποιούνται. Ο δεύτερος λόγος είναι οι συνεχείς επιβαρύνσεις των ακινήτων με νέους φόρους, ενώ δε λείπουν και λόγοι που έχουν να κάνουν με διαμάχες μεταξύ των κληρονόμων.

Το φαινόμενο των αποποιήσεων κληρονομιών ενδέχεται να προσλάβει μαζικό χαρακτήρα στην περίπτωση που περάσει διάταξη για επέκταση της βεβαίωσης μηχανικού και σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος στις αποδοχές κληρονομιάς, με άμεση συνέπεια να οδηγήσει σε περαιτέρω εγκατάλειψη και «ρήμαγμα» των ακινήτων, ειδικότερα στην επαρχία.

«Αν περάσουν οι διατάξεις που θέλει να εισαγάγει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαίρετων κτισμάτων, η χώρα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο... νεκροταφείο ακινήτων», δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, ενώ την εκτίμηση πως θα προκύψει οικονομική επιβάρυνση μεγαλύτερη από την αξία των ακινήτων κάνουν και οι συμβολαιογράφοι, με δεδομένο ότι οι κληρονομιές στην περιφέρεια περιλαμβάνουν πολλά ακίνητα ιδιαίτερα μικρής αξίας.

Σύμφωνα με διάταξη στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, για να αποδεχθεί κάποιος μια κληρονομιά ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού, που να βεβαιώνει ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τέτοια. Στην περίπτωση που υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρωθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και η αμοιβή του μηχανικού που θα υπογράψει τη σχετική δήλωση. Η διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα, στην καλύτερη περίπτωση, να οδηγηθούν οι ιδιοκτήτες στη σιωπηρή αποδοχή των ακινήτων που κληρονομούν μέσω της παρέλευσης άπρακτης της τετράμηνης προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς, χωρίς να συντάσσουν συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς, κάτι που, όπως επισημαίνεται, θα οδηγήσει σε απόλυτη ανασφάλεια δικαίου και συναλλαγών.

«Ο αριθμός των αποποιήσεων είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς το κόστος εκτοξεύεται κατά πολύ. Κι αυτό θα έχει και ως συνέπεια μία ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από τον φόρο κληρονομιάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων Γιάννης Παππάς.

Για ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί πολλούς πολίτες, έκανε λόγο σε δηλώσεις της και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή, σημειώνοντας πως οι τακτοποιήσεις που απαιτούνται πλέον, έρχονται να προστεθούν στην υψηλή φορολογία και στα βάρη που κουβαλούν πολλά ακίνητα. Κάτι που δε συμβαίνει μόνο με τις αποδοχές κληρονομιάς, αλλά και σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου. «Σε λίγο το ακίνητο στην Ελλάδα θα είναι μη αποδεκτό από κάθε πολίτη, λόγω της τραγικά μεγάλης επιβάρυνσης», τόνισε.