Οργισμένοι στην βροχή: Οι πρόσφυγες στον καταυλισμό Κατσικά δεν χαμογελούν στα πρωτοβρόχια...

Οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές δεν φέρνουν κανένα χαμόγελο στους πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα του κέντρου «φιλοξενίας»(;!) του Κατσικά Ιωαννίνων. Αντίθετα, φέρνουν θλίψη, πόνο, οργή και φόβο ότι θα υποστούν ξανά την μετατροπή του καταυλισμού τους σε βάλτο. Κι όμως, το μόνο που ακούν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς είναι υποσχέσεις ή έμμεσες απειλές...

Χθες επέστρεψαν στις σκηνές τους μετά από ένα τριήμερο διαμαρτυρίας στην πλατεία του οικισμού για τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες αναγκάζονται να ζουν. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έγιναν πολλές συναντήσεις τόσο με την αστυνομία, «η οποία διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να παραμένουν άλλο στον συγκεκριμένο χώρο» όσο και με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας.

Οι πρόσφυγες ζητούν την μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο καθώς είναι αδύνατη η παραμονή τους στις σκηνές κατά την χειμερινή περίοδο.

Η Ύπατη Αρμοστεία υποσχέθηκε ότι τις «αμέσως επόμενες ημέρες» θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και εγκυμονούσες ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανακαίνιση των κτιρίων στις εγκαταστάσεις για παιδιά Αγία Ελένη.

Στο μεταξύ στην αστυνομική διεύθυνση κρατήθηκαν για λίγη ώρα μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντές στον καταυλισμό του Κατσικά χτες. Ο λόγος ήταν οι… συστάσεις από αστυνομικής πλευράς προς τους εθελοντές να μην «υποκινούν» τους πρόσφυγες σε κινητοποιήσεις. Τα μέλη των ΜΚΟ αφέθηκαν ελεύθερα μετά τις «συστάσεις» και αυτή η φορά ήταν η δεύτερη που πηγαίνουν στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης «δια υπόθεσίν τους», μετά τις προσαγωγές κατά τον αποκλεισμό της Εγνατίας οδού.

Πέραν των διαφορετικών ερμηνειών που μπορούν να δοθούν στη βοήθεια και συμπαράσταση που παρέχουν οι εθελοντές και οι ΜΚΟ στους πρόσφυγες, φαίνεται ότι υπάρχει πλέον τριβή μεταξύ των εμπλεκόμενων, ΜΚΟ, εθελοντών, Ύπατης Αρμοστείας, αλλά και της ελληνικής πλευράς πλέον που δείχνει ότι πλέον σκέφτεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο τις δυνάμεις καταστολής.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στους καταυλισμούς δεν αφορούν φυσικά μόνο στον Κατσικά. Αποτελούν, δε, το πιο προφανές και άμεσο ζήτημα το οποίο οφείλει να επιλύσει η κυβέρνηση με την μεταφορά των προσφύγων και των οικογενειών τους σε ανθρώπινους στεγασμένους χώρους.